![]() |
Źródło: www.ethnos.gr |
Na temat tego jak
powstaje olej z oliwek można znaleźć w Internecie wiele wątków. Metody jego
otrzymywania, chociaż nowoczesne, opierają się na technikach używanych już w
starożytności. Od czasu jak zaczęłam brać udział w zbieraniu oliwek nasuwało mi
się milion pytań dotyczących sposobów otrzymywania oleju. Dlaczego po prostu
nie można wycisnąć soku w wyciskarce? Skąd ta woda? Jak w praktyce wygląda „tłoczenie
na zimno” czy „pierwsze, drugie, trzecie... tłoczenie”? Postanowiłam złożyć
wizytę w tłoczni z pobliskiej wioski i zobaczyć na własne oczy jak to wygląda.
Proces otrzymywania
oliwy odbywa się w tłoczniach. W języku
greckim na tłocznie występuje kilka nazw bazujących na słowach oliwka – ελιά [elia]
oraz trzeć - τρίβω [trivo]. W związku z tym mamy: λιοτρίβι [liotriwi], λιοτριβειό
[liotriwio], ελαιοτριβείο [eleotriwio], αλετριβιδιό
[aletriwidio], ελαιουργείο [eleurgio].
Proces uzyskiwania oliwy odbywa się w nastepujących etapach:
- oczyszczanie
- miażdżenie
- wyodrębnianie oliwy za pomocą procesów tłoczenia i ekstrakcji
- wirówka
OCZYSZCZANIE
OLIWEK
Zebrane oliwki trafiają do tłoczni w takiej postaci. |
Wraz z oliwkami,
które trafiają do tłoczni, znajdują się małe gałązki, błoto, piasek, liście
oraz inne nieczystości. Aby dokładnie pozbyć się tych brudów, oliwki najpierw
poddawane są wentylacji która wydmuchuje liście i inne małe elementy a potem
prąd powietrza je wyrzuca. Następnie są umieszczane na specjalnych taśmach
wibrujących, które powodują spadanie innych zabrudzeń. Na koniec oliwki są myte
czystą wodą.
Worki z oliwkami zgromadzone na miejscu. |
Wykładanie oliwek na maszyny. |
Powietrze wyrzucające odpadki: gałązki, liście, itd. |
Odpady po myciu oliwek. |
Czyste już oliwki
są ważone. Ważenie ma na celu określenie ile oliwy przypada na kilogram owoców
i wbrew pozorom te dane różnią się w zależnosci od rodzaju oliwek, stopnia ich
dojrzałości, klimatu w którym rosną i wielu innych czynników.
MIAŻDŻENIE
Każda oliwka podczas
dojrzewania zamienia cukier owocowy i kwasy owocowe w olej (w procesie zwanym
lipogenezą). Taki mechanizm ma ją uczynić odporną na upał i zabezpieczyć jej
pestkę. Proces tworzenia tego oleju objawia się zmianą barwy owocu. Niedojrzałe
zielone oliwki zabarwiają się najpierw na fioletowo, potem są coraz ciemniejsze.
W zupełnie dojrzałych oliwkach (w zależności od odmiany) zawartość oleju wynosi
od 15 do 35 procent.
Aby otrzymać oliwę
trzeba oliwki rodrobnić, by niszcząc strukturę tkankową nasion i łupiny,
powiększyć powierzchnię wypływu oleju. Dawniej, kiedy nie było jeszcze maszyn
do rozdrabniania owoców, oliwki wrzucano do specjalnego krążownika, gdzie dwie
obracające się ogromne płyty kamienne miażdżyły oliwki na papkę. W takiej tłoczni kamienie obracane były ręcznie
albo przy pomocy zwierząt, później mechanicznie.
![]() |
Kamienny dysk do miażdżenia. |
![]() |
Dawna tłocznia na Kalamos. Źródło: http://www.ftiaxno.gr |
Dzisiejsze
sposoby bazują na tej podstawowej technice. Owoce rozgniata się w tak zwanym
gniotowniku krążkowym przy użyciu specjalnych pras i zgniataczy. Rozpadanie się
oliwek na części, zgniecenie miąższu i pestek pomaga oddzielić w późniejszym
etapie części stałe od części płynnych owocu. Gęsta papka jaka powstaje na tym
etapie, to pasta oliwkowa - ελαιοπολτός [eleopoltos].
WYODRĘBNIANIE
OLIWY
Masa oliwna
skladająca się z miąższu, zmielonych pestek oraz substancji oliwnej przenoszona
jest do tłoczni gdzie zostaje poddana procesowi tłoczenia. Rozkłada się ją cienkimi
warstwami na dyskach - ντορμπάδες [dorbades] lub ντορβάδες [dorwades] (syntetycznych lub roślinnych), które układane są jeden na
drugim. Całość zostaje ułożona pod prasą
- ελαιοπιεστήριο
[eleopiestirio] i poddawana stale
rosnącemu naciskowi. Z tego nacisku wydziela się ciecz, która jest mieszanką
oliwy i soku z owoców. Jest to tak zwany moszcz – świeżo wycisnięty sok
wykorzystywany jako półprodukt w procesie wyrobu napoju docelowego, w tym
przypadku oliwy. Dawniej w Grecji zbierano łyżką pierwszą butelkę moszczu i
przechowywano ją jako lekarstwo, nazywając to „δάκρυ” [dakri].
Prasa wprawiana jest w ruch siłą wodną, która umożliwia wypłukiwanie dysków,
oddzielając substancję oliwną od wytłoków. Na tym etapie mierzy się temperaturę
wody oraz temperaturę wytwarzającą się podczas pracy granitowych walców. W
przypadku oliwy tłoczonej „na zimno” nie powinna ona przekraczać 27°C.
Proces dodawania
wody, zwany procesem ekstrakcji, polega na wyodrębnianiu składników mieszanin –
w tym przypadku mieszaniny oleju z sokiem owocowym - metodą dyfuzji do cieczy
lepiej rozpuszczających te związki chemiczne. Innymi slowami: woda miesza się z
płynami roślinnymi, ale nie z oliwą ani z częściami stałymi owoców i w ten
sposób staje się rozpuszczalnikiem – ekstrahentem, który ułatwia rozdzielenie
tych skladników. Aby oddzielić elementy stałe od płynów stosuje się
odwirowywanie poziome. Resztki owoców, które zostały pozbawione płynów nazywa sie wytłokami - ελαιοπυρήνας [eleopirinas]. Wytłoki mogą być
wykorzystane w kolejnym tłoczeniu, dającym oliwę już nie “z pierwszego tłoczenia”.
WIRÓWKA
Końcowy etap
polega na oddzieleniu płynów roślinnych od czystej oliwy. Wykorzystuje się do
tego różnice gęstości wody oraz oliwy. Olej z oliwek ma mniejszą gęstość od
wody, więc wypływa na wierzch, pomocna jest w tym wirówka, która przyspiesza
odseparowanie oliwy od mieszaniny płynów roślinnych i wody. W Polsce mówimy, że
oliwa jest sprawiedliwa i zawsze na wierzch wypływa, w Grecji na wierzch z
oliwą wypływa prawda: „το λάδι και η αλήθεια πάντα βγαίνουν πάνω» [to ladi
ke i alithia panda wgenun pano].
Wykorzystując
wiedzę dotyczącą tłoczenia oleju z oliwek możemy sami w domu spróbować ją otrzymać.
Wyciągamy pestki z oliwek i wyciskamy sok w sokowirówce, najlepiej dwa, trzy
razy. Otrzymany sok rozpuszczamy w ciepłej wodzie (około 40 - 50°C) ciągle mieszając.
Na koniec pozostawiamy mieszankę i czekamy aż oliwa wyodrębni się na
powierzchni wody.
Olej świeży po lewej jest zielony i mętny. Kawałki oliwek po tłoczeniu nie zdążyły osiąść na dnie. |
Witaj! Nie myślałaś o tym, żeby zapisać się do Klubu Polki na Obczyźnie? To do niczego Cię nie zobowiązuje, ale jesli będziesz chciała, możesz uczestniczyć w ciekawych projektach. Nie mamy nikogo z Grecji i mi osobiście brakuje czasem greckiego zdania.Moze dlatego, ze jesteśmy sąsiadkami.
OdpowiedzUsuńWidzę także, że podejmujesz różne ciekawe tematy.
POzdrawiam z Bułgarii
Witaj! Z przyjemnoscia dolacze do Waszego Klubu!!! :)
UsuńMieszkałem w Grecji 17 lat, to moja druga ojczyzna
OdpowiedzUsuńNo i co z tego?
Usuń