Drzewo poziomkowe to jedno z moich ulubionych roślin greckiej flory. Jest to gatunek bardzo dobrze rozpowszechniony w krajach śródziemnomorskich. Występuje nawet w Irlandii jako gatunek rodzimy (gatunek autochtoniczny) ale już nie w Anglii. Początek stycznia to ostatnie dni, kiedy można spróbować dzikich owoców tego drzewa.
Drzewo poziomkowe
rośnie w całej Grecji na obszarach pagórkowatych (dokładnie w strefie niskich
drzew i krzewów wiecznie zielonych, odpornych na suszę), rozciągających się od
300 do 800/1000 metrów n.p.m. Te obszary charakteryzują się suchymi i gorącymi
latami oraz zimami o bardzo obfitych opadach deszczu, czyli klimatem śródziemnomorskim
(roślinność porastająca tereny o takim klimacie nazywa się makią). Drzewo to spotykamy
w zaroślach i lasach, na stokach suchych i skalistych. Jeśli macie w planach
podróż w greckie góry, nie zapomnijcie rozejrzeć się za jego pysznymi owocami.
Drzewo to
występuje w Polsce pod różnymi nazwami: chruścina
jagodna, poziomkowiec, poziomkowe drzewo, drzewo truskawkowe, w Grecji
nazywa się κουμαριά (kumaria).
Należy do rodziny Ericaceae (Wrzosowate), czyli tej samej do której należą też
jagody i borówki.
Wytwarza kwiaty w
kształcie dzwonków, zwykle białe a rzadziej czerwone. Pojawiają się one dwa razy
w roku, w maju oraz we wrześniu. Miód z tych kwiatów jest gorzki.
Owoce drzewa
poziomkowego - κούμαρα [kumara]
są jadalne. Są one mięsiste i mają rozmiar około 1- 2cm. W środku mają dużą
ilość pestek. Na początku niedojrzałe owoce są żółte, a jak dojrzeją robią się
czerwone. Na zewnątrz pokryte dość twardą, szorstką skórką (też jadalną).
Łacińska nazwa
drzewa truskawkowego to Arbutus unedo,
gdzie „unedo” powstało od połączenia słów „unum edo”, które oznaczają „jem
tylko jedno”. Owoce jemy tylko i wyłącznie wtedy, kiedy są w pełni dojrzałe,
bardzo czerwone. Trzeba unikać jedzenia owoców niedojrzałych oraz zbyt dojrzałych,
które zjedzone w dużych ilościach mogą spowodować mdłości, a nawet zatrucia.
Ponieważ po zebraniu szybko się psują najlepiej jeść je prosto z drzewa.
Z owoców drzewa
truskawkowego robi się również wspaniałe tsipuro, likiery, koniak, dżemy oraz
popularne w Grecji „γλυκά του κουταλιού” [glika tu kutaliu].
Źródło: http://mikrikouzina.blogspot.gr/
|
Drzewo
truskawkowe służy także w celach medycznych. Liście, korzenie i kora mają działanie
ściągające i moczopędne. Zawiera także etylowy ester kwasu galusowego, który
służy jako dodatek do żywności o zastosowaniu antyutleniającym. Ester ten ma
również silne działanie antybiotyczne.
Symbolami Madrytu
jest niedźwiedź i drzewo poziomkowe znajdujące się na herbie tego miasta.
Drzewo
truskawkowe pojawia się również w tryptyku holenderskiego malarza Hieronima
Boscha „Ogród ziemskich rozkoszy” w centralnej części ukazującej upadek
ludzkości i zwycięstwo grzechu. W Hiszpanii znany jest on pod nazwą „Obraz z
owocami drzewa poziomkowego” [hiszp.: „La pintura del madroño”, gr.: „Ο πίνακας με τα κούμαρα”] i znajduje się w Muzeum Prado w Madrycie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz